Книжковий ринок

Опубліковано в Книжковий ринок

Лист Президенту України 05.10.21

жовт. 06, 2021 Переглядів: 1155
Лист Президенту України 05.10.21

Вих. № 61/10 від 05.10.2021

Президентові України Зеленському В. О.

Шановний пане Президенте!

Громадська спілка «Українська асоціація видавців і книгорозповсюджувачів», яка представляє видавничу спільноту України, звертається до Вас за допомогою через украй критичну ситуацію у вітчизняному книговиданні.

Майже дворічна пандемія коронавірусу і пов’язані з нею карантинні заходи, під час яких було заборонено працювати книгарням та поліграфічним підприємствам і частково обмежено діяльність видавництв, надзвичайно боляче позначилися на діяльності та економіці суб’єктів галузі, яка й до пандемії за рівнем капіталізації посідала чи не останнє місце з-поміж інших галузей.

Минулий пандемічний рік призвів до падіння на 25 % виробництва різножанрової вітчизняної літератури, припинення діяльності понад 300 видавництв, закриття близько 50 книгарень і звільнення 15 % персоналу.

Фінансова підтримка, надана державою: 82 млн гривень інституційної допомоги та 48 млн гривень на закупівлю книжок для поповнення фондів бібліотек, на жаль, виявилася замалою для того, щоб компенсувати величезні втрати галузі, зазнані внаслідок пандемічної кризи.
Нинішній рік, який також почався з локдауну та закриття книгарень, ще більше поглибив кризу в національному книговиданні. На жаль, наші сподівання на те, що держава в особі Кабінету Міністрів України реалістично оцінить критичну ситуацію, в якій опинилася галузь, і відшукає можливість для відчутнішої фінансової підтримки її суб’єктів, виявилися невиправданими: видатки на підтримку книговидання у Державному бюджеті на 2021 рік становили лише 60,7 % від закладених на 2020 рік.

Брак доступу видавництв, як і в попередні роки, до кредитних ресурсів, невідповідність розмірів державної підтримки тій ситуації, в якій опинилося книговидання, призвели до стрімкого й дуже значного падіння обсягів виробництва книжкової продукції як за назвами, так і за накладами. За нашим прогнозом, 2021 рік, порівняно з попереднім, завершиться втратою 25—30 % видань за назвами і 50 % за накладами. Цей рік з погляду втрат може стати найтрагічнішим за всі 30 років незалежності України.

Наслідки такого провалу не складно передбачити. Образно кажучи, Україна стоїть на порозі повного оголення книжкового фронту, що неприпустимо в умовах інформаційної війні з агресором. Тобто чинити спротив пропагандистській машині Російської Федерації за таких обставин не буде кому.

Мимоволі складається враження, що така ситуація комусь вигідна, і дії, спрямовані на знищення вітчизняної книги, цілком свідомі, зважаючи на те, що в оприлюдненому проєкті Державного бюджету України на 2022 рік коштів на закупівлю книжок для поповнення фондів бібліотек та оплату сертифікатів для старшокласників на придбання вітчизняної літератури не передбачено взагалі, хоча ці потреби були чітко прописані Міністерством культури та інформаційної політики України в бюджетній пропозиції й подані до Кабінету Міністрів.
Такий стан речей є наочним свідченням і того, що Стратегія розвитку читання на 2021—2025 роки «Читання як життєва стратегія», розроблена Міністерством культури та інформаційної політики України за участю народних депутатів, цілої низки експертів — представників видавничого загалу, бібліотечного та освітнього середовищ, яка ставить за мету системний динамічний розвиток культури читання та вітчизняного книговидання, буде просто проігнорована урядом.

З огляду на вищевикладене, звертаємося до Вас, пане Президенте, з надією, що, розуміючи непересічну значущість книги для розвитку людської особистості, а відповідно, й нації та держави, Вами буде вжито всіх доступних заходів задля того, щоб 2022 рік не став останнім для вітчизняної книговидавничої галузі, а навпаки, дав поштовх її динамічному розвитку завдяки повномасштабній реалізації заходів, закладених у проєкті Стратегії розвитку читання «Читання як життєва стратегія», а також фінансуванню наступного року з державного бюджету програм Державної установи «Український інститут книги» в сумі 728 млн гривень відповідно до бюджетного запиту Міністерства культури та інформаційної політики України.

Дякуємо за розуміння і висловлюємо щире сподівання на те, що будемо почуті Вами.


З повагою

президент ГС «Українська асоціація видавців і книгорозповсюджувачів»
Олександр Афонін

Прочитано 1155 раз
рейтинг статті
(0 голосів)

Залишити коментар

Переконайтеся, що ви ввели всю необхідну інформацію, позначену зірочкою (*). HTML код не допускається.

Спільний каталог авторських прав

Зміст

Блоги

  • квіт. 19, 2024

    Підручники - у сміття

    За кілька днів розпочнеться конкурс підручників з історії для 11 класів. Але ще до його початку вже маємо результат — наступного року випускники можуть залишитися без улюбленого підручника «Всесвітня історія» Гісема, Мартинюка. Трохи лонгріду про залаштунки.Перед оголошенням «дозволеного переліку» підручників…
    Written by
  • квіт. 19, 2024

    784 день широкомасштабного вторгнення

    І знов про творчість, про мертвих митців та хейт. 1. Чи потрібно викреслювати з рядів українців тих, чия політична позиція при житті була "не дуже" з сьогоднішньої точки зору, чи "дуже не дуже"? Чи потрібні нам сьогодні антиукраїнці Сікорський та…
  • квіт. 18, 2024

    783 доба широкомасштабного вторгнення. 4 частина

    Довгий та непозитивний текст про інформаційну, культурну та мовну політику. Про те, чим має займатися держава на третьому році вторгнення та одинадцятому році війни в інформаційній сфері. Про те, що потрібно, нарешті, відпустити та дочекатися еволюції і припинити справжнє швондерство…
  • квіт. 16, 2024

    781 доба широкомасштабного вторгнення. 3 частина

    Довгий та непозитивний текст про інформаційну, культурну та мовну політику. Про те, чим має займатися держава на третьому році вторгнення та одинадцятому році війни в інформаційній сфері, а що потрібно, нарешті, відпустити та дочекатися еволюції і припинити справжнє швондерство в…
  • квіт. 15, 2024

    781 доба широкомасштабного вторгнення. 2 частина

    Книговидання та бібліотечна справа. Токсичні книги, токсичні автори. Токсична мова. 1. Видавець - це людина, яка ходить в Україні по полю з лайном, намагаючись весь час перестрибувати через калюжі такого розміру, що іноді краще їх подолати уплав.Хороший автор - виключно…

Ми у Facebook

Інформація для ЗМІ